Bewuste keuzes: 6 stappen om je kledingkast milieuvriendelijker te maken

De mode-industrie heeft een grote impact op het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om je kledingkast milieuvriendelijker te maken. In dit artikel delen we 6 stappen die je kunt volgen om je kledingkast duurzamer te maken, zodat je milieu en modebewust je favoriete kleding kunt dragen. 

Kies voor duurzame materialen

Kies voor kleding gemaakt van duurzame, natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, linnen, hennep of Tencel. Deze stoffen zijn milieuvriendelijker omdat ze minder water en chemicaliën nodig hebben tijdens de productie. Vermijd synthetische materialen zoals polyester, die gemaakt zijn van niet-hernieuwbare grondstoffen en microplastics kunnen afgeven tijdens het wassen.

Koop minder, maar beter

Investeer in tijdloze, kwalitatieve kledingstukken die langer meegaan. Hierdoor hoef je minder vaak nieuwe kleding te kopen en bespaar je op grondstoffen en energie die nodig zijn voor de productie. Bovendien verklein je de kans dat je kleding ongedragen in de kast blijft hangen.

Ga voor tweedehands kleding

Door tweedehands kleding te kopen, geef je bestaande kledingstukken een tweede leven en verminder je de vraag naar nieuwe productie. Bezoek lokale kringloopwinkels of online platforms zoals Vinted of United Wardrobe om mooie tweedehands items te scoren.

Zorg voor milieuvriendelijke opbergoplossingen

Gebruik duurzame, herbruikbare opbergoplossingen voor je kleding, zoals kledinghangers van bamboe of FSC-gecertificeerd hout. Vermijd plastic opbergboxen en kies in plaats daarvan voor textielen, opbergzakken of gerecycled karton.

Gebruik vegan tasjes

Vervang je leren tassen en accessoires door vegan alternatieven, zoals een klein tasje voor je telefoon en portemonnee. Deze tasjes zijn gemaakt van diervriendelijke en duurzame materialen zoals kurk, gerecycled rubber of Piñatex (een materiaal gemaakt van ananas bladeren). Zo draag je bij aan een diervriendelijke en milieubewuste levensstijl.

Recycle en repareer

Gooi versleten of beschadigde kleding niet zomaar weg. Probeer ze te repareren, upcyclen of breng ze naar een textielrecycling punt. Hierdoor krijgen de materialen een nieuw leven en wordt er minder afval geproduceerd.

Extra tips

Milieuvriendelijk wassen

Was je kleding minder vaak en op lagere temperaturen om energie en water te besparen. Gebruik daarnaast een milieuvriendelijk wasmiddel en droog je kleding in de buitenlucht in plaats van in de droger.

Kies voor lokale merken

Steun lokale, duurzame modemerken om de ecologische voetafdruk van je kleding te verkleinen. Zo worden transportkosten en -uitstoot verminderd en stimuleer je de lokale economie.

Let op certificeringen en keurmerken

Controleer of kledingmerken beschikken over certificeringen en keurmerken die aantonen dat ze duurzaam en verantwoordelijk produceren, zoals:

  • Fairtrade:

Dit keurmerk garandeert dat de kleding op eerlijke wijze geproduceerd is, met eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers.

  • GOTS (Global Organic Textile Standard):

Dit keurmerk verzekert dat de kleding gemaakt is van biologische vezels en dat er tijdens de productie zo min mogelijk schadelijke stoffen worden gebruikt.

  • PETA-Approved Vegan:

Dit keurmerk geeft aan dat een product vrij is van dierlijke materialen en dat er geen dieren zijn gebruikt of geschaad tijdens de productie.

Tot slot: Stap voor stap naar een betere toekomst

Met deze 6 stappen en extra tips kun je jouw kledingkast een stuk milieuvriendelijker maken. Door bewuste keuzes te maken zoals organische textielen te dragen of voor je telefoon een vegan telefoontasje aan te schaffen en aandacht te besteden aan duurzaamheid, draag je bij aan een betere wereld voor mens, dier en milieu.