De handigheid van een persoonsalarmering

Het leven zit vol verrassingen, zowel goede als slechte verrassingen. Het kan zomaar zijn dat jij in een ernstige situatie zit en niemand kan bereiken op dat moment. Een zeer enge situatie natuurlijk, iets wat je altijd wilt vermijden. Maar toch is de kans er altijd dat het ook bij jou zal gebeuren. Daarom is het handig om een persoonsalarmering te hebben. Misschien ken je iemand die momenteel zeer kwetsbaar is, deze persoon kan dan zijn of haar contactpersoon alarmeren. Het is dan prettig om te weten dat je op assistentie kan vertrouwen. Je zal misschien denken dat je het niet nodig zal hebben, maar voorkomen is beter dan genezen.

De functionaliteit

Persoonsalarmering is simpelweg een makkelijke manier om jezelf of een ander op een handige manier veilig zelfstandig te leven. De persoonsalarmering bestaat uit een alarm met één knop die een signaal afgeeft aan de toegewezen persoon. Deze kan je dan om jouw nek of riem doen, zodat je er makkelijk bij kan. Met één druk op de knop wordt er dan contact opgenomen met een familielid, vriend, meldkamer of een ander contactpersoon. 

De persoonsalarmering begint dus eerst met het apparaat zelf (dat ook een GPS tracker heeft), en daarmee kan je de notificaties zelf instellen. Dan kun je ervoor kiezen dat de knop je doorverbind naar een bepaalde alarmcentrale. Hier luistert de centralist mee met jouw situatie en zal na verificatie de politie of ambulance naar de gewenste locatie sturen. Een andere optie is een melding intern, die gestuurd wordt naar bijvoorbeeld een collega of familie. Dit kan een pager functie, voice message, mail of sms zijn. Daarna zal de gecontacteerde persoon te hulp schieten.

Situaties

In welke situatie kan je de persoonsalarmering gebruiken? Als je hartproblemen hebt, dan is het wel geruststellend om te weten dat je op ieder moment contact op kan nemen, zodra je bijvoorbeeld een hartaanval krijgt. Er is ook gebleken dat 1,6 miljoen Nederlanders op werk agressie hebben ervaren. Hierbij geeft de persoonsalarmering dus de mogelijkheid om tijdens een incident om snel iemand te contacteren. Deze is buiten ook goed te gebruiken, mocht je onderweg bedreigd worden. Aangezien een groot deel van de Nederlanders zich niet veilig voelt wanneer ze in de nacht alleen over straat lopen, kan dit zeer goed van pas komen. Het werkt dus erg handig als een soort paniekknop.

Je zou misschien denken dat 112 bellen handiger is, en in sommige gevallen is dat zeker ook zo. Echter, in sommige situaties kan het zijn dat jij niet kan praten, niet kan uitleggen waar jij momenteel bent, handen nodig hebt om jezelf in veiligheid te brengen, of simpelweg erg in de stress bent. In deze situaties is het handig om een persoonsalarmering te hebben.

Zekerheid

Echter, deze praktische voordelen die de persoonsalarmering aanbiedt is niet alles. Het kan jou ook goed mentaal helpen. Een persoonsalarmering kan namelijk ook een gevoel geven van zekerheid en veiligheid. Wanneer je alleen wilt wonen, dan geeft de persoonsalarmering ook een gevoel van vertrouwen. Hetzelfde wanneer je in de nacht alleen over straat loopt. Hierdoor kan je veel risicovolle situaties vermijden. Denk dus goed na over de persoonsalarmering, want het kan jou zeker goed helpen.