Een aantal tips om je koffiezetapparaat langer mee te laten gaan

Door het tijdig ontkalken van een koffiezetapparaat kan hij veel langer meegaan. Daarnaast heb je natuurlijk ook een vele betere smaak doordat het kalk niet meer in de koffie terecht komt. Ook zul je merken dat de kopjes bij bijvoorbeeld een Senseo of Nespresso apparaat voller zijn. Natuurlijk maakt het ook veel minder lawaai en hoef je het apparaat zelf minder snel te laten repareren. Voor de gezondheid is het ook nog eens beter om minder kalk in het water te hebben zitten.

Verleng de levensduur van je koffiezetter

Door de ontkalker koffiemachine regelmatig te gebruiken kan je de levensduur van het apparaat verlengen. We hebben in de meeste provincies in Nederland namelijk redelijk hard water wat dus veel kalk bevat. Naast de levensduur van de het apparaat beïnvloed je ook de smaak van de koffie. Daarnaast hoef je het apparaat niet of minder snel ter reparatie aan te bieden binnen de garantie. Tevens vervalt bij steeds meer fabrikanten de garantie op het product als er een defect ontstaat door kalk. In de meeste gebruiksaanwijzingen staat er ook vermeld dat je dit regelmatig dient te doen. Sommige merken vermelden hier precies bij welke materialen je hiervoor nodig hebt. Ook wanneer je gebruik maakt van een waterontharder zul je het apparaat toch periodiek nog moeten reinigen. Een waterontharder zorgt voor minder kalk, maar er blijft toch kalk door de leidingen stromen.

Je koffiezetter reinigen met tabletten

Je hebt speciale ontkalkingstabletten waarmee je een koffiezetter kunt reinigen. Vaak heb je per merk een typenummer waar je op kunt zoeken om de juist ontkalkingstablet te vinden. Het is belangrijk dat je de instructies van het merk altijd doorleest. Zo weet je precies wanneer je koffiezetter gereinigd moet worden. Daarnaast zit er ook verschil in het materiaal van machines. Het is dus ook belangrijk dat de samenstelling van de ontkalkingstablet hierop is afgesteld. Wanneer je een professionele machine hebt geeft deze het ook aan wanneer er ontkalkt moet worden. In de meeste gevallen kun je dan ook op het display lezen wat je moet doen. Het is natuurlijk ook belangrijk om na het ontkalken de koffiezetter na te spoelen. Dit zorgt ervoor dat alle resten uit het apparaat verwijderd zijn. Afhankelijk van het type moet je dit een x aantal keren doen.

Hoe gaat ontkalken in zijn werk?

In de meeste gevallen moet je het apparaat leegmaken voordat je begint met het ontkalken van een koffiezetter. Je moet dus eerst de filter of bonen verwijderen voordat je it programma kunt starten. Vaak dien je het apparaat vol te laten lopen met lauwwarm water en voeg je daarna pas de ontkalker toe. Het is belangrijk dat je wel altijd het hele reservoir leeg laat lopen. Bij de filter apparaten gebruik je hier de pot voor, maar voor kopjes machines kun je het beste een bak of kom gebruiken. Vervolgens kan het ook nog nodig zijn om met een schone doek het apparaat te drogen. Zo kan je alle kalk verwijderen.