Hier moet je op letten voor je een opleiding kiest

Psychologie is een vak apart en naast de theorie moet hier ook echt wel je hart liggen. Je kunt namelijk aan de slag met de relatie tussen bijvoorbeeld een ouder en kind. Echter kun je er ook voor kiezen om mensen te behandelen met persoonlijke stoornissen. Daarnaast kun je ook de ondersteunende factor zijn voor een of meerdere mensen. Naast een diagnose stellen kun je natuurlijk ook mensen begeleiden in het ontwikkelen van zichzelf. Dit kun je doen op privé en werk gebied.

Een echte specialist worden op het gebied van psychologie

Met de toegepaste psychologie hbo opleiding wordt je een echte specialist op psychologisch gebied. Deze opleiding kun je in 15 maanden voltooien door te studeren in de avonden of weekenden. Tijdens de opleiding leer je niet alleen mensen begrijpen, maar ga je ook op zoek naar oplossingen voor hun problemen. Tevens ga je er ook alles aan doen om mensen te motiveren verder in het leven te komen. Dit kan ontwikkelen op het gebied van werk zijn, maar ook in de privésfeer is het belangrijk jezelf te ontwikkelen. Hierdoor gaan de mensen zich beter in hun vel voelen en hebben zij het idee dat ze iets toe te voegen hebben aan de maatschappij.

Ook kun je aan de slag met wat een opmerking of bepaald gedrag met iemand doet. Zo kom je er ook achter waarom jij ooit jezelf minder goed in je vel voelt zitten. Daarnaast leer je ook mensen te begeleiden met diverse soorten stoornissen. Het is een leuk en uitdagend vak waar je hart moet liggen.

Wordt pedagogisch medewerker en verbeter de relatie tussen ouders en kind

Wanneer je kiest voor de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker moet je even de studiebanken in. In 2 jaar tijd leer je alles over dit onderwerp en kun je meteen aan de slag want er zijn genoeg vacatures. Je zult veel gesprekken gaan voeren met ouders, kind en natuurlijk ook individueel. Vervolgens ga je kijken wat het beste past binnen de lijnen van de ouders, maar natuurlijk ook een beetje waar het kind zich in kan vinden. Ook ga je meestal een begeleidingsplan schrijven zodat beide partijen weten wat van hen verwacht kan worden. Daarnaast is het ook belangrijk dat er een duidelijk dagprogramma is waar beide partijen zich zoveel mogelijk aan proberen te houden. Duidelijk en structuur is uiteindelijk altijd het beste om de onderlinge relaties goed te houden. 

Waar kun je aan de slag?

In de psychologie is veel werk en zeker als je kijkt naar pedagogische medewerkers. Zij kunnen vaak aan de slag bij grote gezondheidsinstellingen die kinderen en ouders behandelen. Echter kunnen zij natuurlijk ook aan de slag op scholen waarbij het ook belangrijk kan zijn dat er aan deze relaties wordt gewerkt. Daarnaast is het ook mogelijk om de kinderopvang in te gaan. Vaak breng je hier langere tijd met het kind door waardoor je de ouders ook kunt vertellen hoe zij zich buiten de deur gedragen.