In 5 stappen de beste autoverzekering vinden

Elke persoon die eigenaar wordt van een auto en deze in het Nederlandse verkeer gaat brengen dient er rekening mee te houden dat er daarvoor een speciale autoverzekering moet worden afgesloten. Dat is bij de meeste mensen ongetwijfeld wel bekend. Het vinden van de beste autoverzekering lijkt echter in de praktijk vaak heel wat minder voor de hand liggend te zijn. Hoe komt dat? Voornamelijk omdat veel mensen niet weten waar ze nu precies rekening mee dienen te houden. Bovendien kan er ook nog eens worden vastgesteld dat er op de markt heel wat verschillende soorten autoverzekeringen bestaan. In ieder geval, op deze pagina helpen we u graag om in slechts 5 stappen de beste autoverzekering te vinden!

  1. 1.) Welke auto wenst u te laten verzekeren?

Voor het afsluiten van een autoverzekering geldt dat u zich in de praktijk altijd verschillende vragen moet stellen. De eerste vraag heeft rechtstreeks betrekking tot het soort auto welke u wenst te laten verzekeren. Met andere woorden, heeft u ervoor gekozen om een dure auto te kopen of niet? Gaat het bovendien om een tweedehands voertuig met reeds aardig wat kilometers op de teller of heeft u gekozen voor het aanschaffen van een gloednieuw exemplaar? Deze keuze oefent meteen een niet onbelangrijke invloed uit op het type autoverzekering welke u zult willen afsluiten. Het afsluiten van een volledige WA cascoverzekering is in de praktijk voor een oud voertuig niet alleen onmogelijk, daarnaast is dit ook helemaal niet interessant. De kosten die moeten worden betaald wegen dan immers in geen geval op tegen de mogelijke vergoeding die u kunt ontvangen bij een schadegeval. In ieder geval, de eerste stap die moet worden gezet richting het vinden van de beste autoverzekering heeft dus betrekking tot het type voertuig welke u heeft aangekocht en de staat waarin ze zich bevindt.

  1. 2.) Hoe gaat u de verzekeringspremie betalen?

Een tweede punt om over na te denken is de manier waarop u de verzekeringspremie gaat betalen. Veel mensen denken dat de premie van hun autoverzekering altijd in één keer moet worden betaald. Dat is voor veel mensen een doorn in het oog. De premie van met name een volledige cascoverzekering kan in de praktijk immers behoorlijk oplopen. Het gebeurt dan ook niet zelden dat ervoor een dergelijke premie een paar duizend euro dient te worden betaald. Gelukkig is het helemaal niet correct dat de premie voor uw autoverzekering altijd in één keer moet worden betaald. U kunt er namelijk bij het merendeel van de verzekeraars perfect voor kiezen om de premie te laten splitsen in bijvoorbeeld maandelijkse of kwartaal bedragen. Let wel, het is mogelijk dat de verzekeraar hiervoor extra kosten in rekening brengt.

  1. 3.) Wenst u het eigen risico aan te passen of niet?

Ook voor de autoverzekering geldt uiteraard dat er altijd een bepaald eigen risico wordt gehanteerd. Het betreft hier een bedrag dat u eerst zelf moet betalen alvorens de verzekeraar tussenkomst zal verlenen voor het resterende bedrag van de schade. In principe is het zo dat mensen er in de praktijk alles aan doen om dat eigen risico zo laag mogelijk te houden. Logisch zou u denken, want waarom zou u nu een groot deel van de schade zelf willen betalen? Omdat dit de periodieke verzekeringspremie van uw autoverzekering aanzienlijk naar omlaag kan halen. Schat u het risico op een schadegeval met uw auto dus met andere woorden eerder laag in? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat het wel degelijk de moeite waard kan zijn om te kiezen voor een hoger eigen risico.

  1. 4.) Gaat u nog extra dekkingen afsluiten?

Buiten de standaard autoverzekering is het mogelijk dat u nog wat aanvullende dekkingen op de autoverzekering zult willen afsluiten. Op het ogenblik dat u een autoverzekering afsluit is het altijd van belang om u even nadrukkelijk te gaan verdiepen in de polisvoorwaarden. Deze zullen namelijk meteen duidelijk maken welke dekkingen er zijn inbegrepen en vooral welke niet. Veel mensen gaan er in de praktijk zomaar vanuit dat ze met het afsluiten van één van de verschillende soorten autoverzekeringen over de hele lijn optimaal zijn verzekerd tegen mogelijke schade. Dat is echter niet juist. Het is bijvoorbeeld zo dat er ook iets bestaat als een bestuurdersverzekering. Ook deze aanvullende dekking kan absoluut het overwegen waard zijn.

In lijn met bovenstaande ligt ook de zogenaamde bijstandsverzekering. Ook deze is niet inbegrepen in de polis van een gewone autoverzekering. De bijstandsverzekering is een verzekering die tussenkomt op het ogenblik dat u bijvoorbeeld ergens met een technisch probleem wordt geconfronteerd met uw auto waardoor u niet meer verder kunt rijden. In het bijzonder voor mensen die regelmatig op de weg zijn terug te vinden kan het beslist de moeite waard zijn om ervoor te kiezen om deze aanvullende dekking voor hun autoverzekering af te sluiten. Let wel, dit brengt in de praktijk uiteraard de nodige extra kosten met zich mee.

  1. 5.) Kunt u aanspraak maken op bepaalde voordelen?

Het is bij het afsluiten van een (nieuwe) autoverzekering altijd van belang om er rekening mee te houden dat dit één van de meest concurrentiële verzekeringen op de markt is. Voor het merendeel van de verzekeraars is dit dan ook veruit de belangrijkste verzekering in hun aanbod. Dat zorgt ervoor dat u als potentiële verzekeringnemer altijd kunt rekenen op bepaalde voordelen. Dit geldt niet in het minst voor de kostprijs die in rekening wordt gebracht voor de autoverzekering. In het merendeel van de gevallen is het namelijk zo dat u bij het uitvoeren van een vergelijking meteen zult kunnen vaststellen dat er door menig aantal verzekeraars wellicht een bepaalde promotie of korting zal worden aangeboden.

Op het ogenblik dat er door een verzekeraar een korting wordt aangeboden voor het afsluiten van een autoverzekering spreekt het voor zich dat u deze graag zult willen benutten. Dat kan. Wel is het belangrijk om u even grondig te verdiepen in de exacte voordelen die de korting met zich meebrengt. Geeft de korting u bijvoorbeeld éénmalig recht op een financieel voordeel of kunt u genieten van een terugkerend financieel voordeel? In het laatste geval spreekt het voor zich dat u over de middellange tot lange termijn zult kunnen genieten van veel meer voordelen. Hoe dan ook, het grondig vergelijken van de actuele promoties die worden aangeboden voor autoverzekeringen is in de praktijk altijd de moeite meer dan waard.