Introductie creatief schrijven

Wat is creatief schrijven? is er een exacte definitie? Dat  hoopte ik te vinden op Google, wanneer ik op de term creatief schrijven Googelde. Maar wat hier uit kwam was teleurstellend. Hier is de definitie voor creatief schrijven volgens Wikipedia:

Creatief schrijven is elke vorm van schrijven waarbij de nadruk niet op functionele communicatie ligt, zoals bij journalistiek bijvoorbeeld het geval is, maar op het verhaal, de karakterontwikkeling en de literatuur van de tekst. Het kan zowel om fictie als om non-fictie gaan, met inbegrip van vormen als romans, biografieën, korte verhalen en gedichten.

Het is duidelijk dat Wikipedia geen duidelijke definitie kan geven, maar alleen zegt dat het wordt beschouwd als schrift dat buiten de grenzen valt. Dit opnieuw geformuleerd:

In elke onderwerp, concepten kan het alleen worden begrepen door voorbeelden. Fictie, Poëzie en non-fictie zijn allemaal voorbeelden van creatief schrijven. Voor nu gaan we kijken naar wat creatief schrijven vormt.

Het werk wat je kan herkennen als creatief schrijven

Zoals al eerder gezegd, Poëzie en non-fictie zijn voorbeelden van creatief schrijven. Het zijn voorbeelden omdat ze overduidelijk creatief zijn en niet noodzakelijk waar (met uitzondering van non-fictie). Fictie is geschreven om te  entertainen en als leermateriaal. Wij houden van verhalen lezen. Hoewel er ook waargebeurde verhalen zijn, zijn de meeste verhalen niet meer dan fictie. Dan is er nog poëzie, in veel verschillende vormen. Poëzieboeken, sonnet, haiku, pantoum.

De bovenstaande voorbeelden zijn absoluut vormen van creatief schrijven. Nu gaan we ons meer verdiepen in subjectief materiaal. Heb je weleens gehoord van een autobiografie of een biografie? ik ga uit van wel. Dan is er nog een verre neef de gedenkschriften. Bekende mensen verdienen miljoenen met het schrijven van gedenkschriften, sommige gedenkschriften zijn populair leesmateriaal.  Beroemde personen schijven ook een vaak een autobiografie of betalen iemand die hun biografie schrijft. Dit word ook verstaan onder creatief schrijven.

Het feit is dat deze verschillende vormen van creatief schrijven niet zijn geschreven om te entertainen, maar als leermateriaal (in sommige gevallen) en te informeren (in de meeste gevallen). In de boekenwinkels verkopen ze biografieën en autobiografieën naast de verhalen. Als ik eerlijk mag zijn, ik heb nog nooit iemand gezien die het kocht. Hoe dan ook, dat is waarschijnlijk omdat ik te druk ben de laatste romans te checken.

Dat waren de verschillende vormen van creatief schrijven. Laten we nu kijken naar het werk wat je kunt herkennen als vormen van niet creatief schrijven.

Het werk wat je kunt herkennen als ander vormen van creatief schrijven

De meeste teksten in de wereld wordt gecategoriseerd in, technisch schrijven. Advertenties. Web kopie. copywriting. productbeschrijvingen. Tekstboeken. referentiemateriaal als een encyclopedie. Zakelijke tekst. (formele brieven)

Woorden die overal worden weergeven, op je televisie, op je computer, in de krant. Allemaal vormen van technisch schrijven. Technisch schrijven is een makkelijkere vorm van schrijven dan creatief schrijven. Maar het wordt ook beheerst door regels en heeft zijn eigen do’s en don’ts.

Schrijvers die materiaal voor boeken samenstelt worden auteurs genoemd, ongeacht de inhoud en stijl van het materiaal. Dit is één van de gelijkenissen die creatieve -en technische schrijvers met elkaar delen.

Het spreekt voor zich dat technisch schrijven niet is geschreven om te entertainen, daarom vind ik het nogal saai om te lezen en andere mensen ook. Natuurlijk moet je ook weleens de algemene voorwaarden lezen op sommige websites. terwijl in creatief schrijven, als het echt goed is, niet kun neerleggen.

Creatief schrijven betekent wat je gelooft dat het betekent

Is creatief schrijven een kunst of een ambacht? Natuurlijk, de discussie wil nooit over gaan. Maar ik geloof het allebei. Daarom is het iets speciaals van kunst tot een ambacht. Vergeet even de definities, laat je eigen creativiteit een eigen weg vinden in creatief schrijven.  Sommige mensen zeggen dat het een cadeau is, in het bijzonder creatieve schrijvers. Creatieve schrijvers hebben de kracht om iemand te entertainen , iemand te laten lachen, iemand te laten huilen en iemand aan het denken te krijgen.

En dus zien we dat creatief schrijven geen duidelijke definitie verdient, maar aandacht en een speciale betekenis.  Ik hou de vorm creatief schijven, ik hou van lezen ik ik hou van creatief schrijven. Ben je net als ik? Als je dat bent, waar wacht je dan op? Open een leeg document en begin te schrijven. Je weet nooit, misschien heb je wel talent.