Manieren om van een verslaving af te komen

Er zijn verschillende manieren en methodes waarmee iemand van alcohol, drugs of een andere verslaving af kan komen. Echter is het wel belangrijk dat iemand ook een vangnet heeft waar hij of zij in kan terugvallen. Wanneer iemand uit de behandeling komt kan een terugval voorkomen worden doordat er vrienden of familie voor hem of haar klaarstaan. Daarnaast is het dan ook nog een hele kunst om dit je leven lang vol te houden. Een goede ondersteuning zorgt ervoor dat ook deze personen weer grip op hun leven krijgen.

Afkicken van alcoholische dranken

Het afkicken alcohol is een proces waarbij iedereen een andere aanpak nodig heeft. Vaak ligt het aan de omgeving waarin iemand verkeert of opgroeit. Echter kan het ook zo zijn dat het erfelijk bepaald is. In de meeste gevallen wil iemand er wel vanaf komen, maar weten zij niet precies hoe zij dit het beste kunnen doen. Ook kan het zijn dat dit in de loop der jaren onschuldig is ontstaan. Wanneer iemand veel naar feestjes gaat of een borrel van het werk dan komen zij al snel in aanraking met alcohol. Dit begint steeds lekkerder te worden, maar net als met roken wordt je er ook steeds meer afhankelijk van. Het is verstandig om hulp in te roepen wanneer je merkt dat jij of iemand in je omgeving er problemen mee heeft. Dit zorgt ervoor dat je op tijd in kunt grijpen zodat er ook nog een weg terug is.

Wanneer wordt iemand naar de afkickkliniek gestuurd?

De afkickkliniek is vaak de laatste stap van een behandeling. Echter kan het ook zijn dat dit de eerste stap is bij mensen die al vele jaren verslaafd zijn aan de drank. Aanmelden is heel eenvoudig want dit doe je online of via de telefoon. Vervolgens vindt er een intake gesprek plaats waarmee de problemen in kaart worden gebracht. Ook het verleden van iemand en zijn of haar achtergrond zijn belangrijk. Deze kunnen namelijk een grote rol spelen in het ontstaan van een verslaving. Vervolgens wordt er samen met de persoon gekeken welke behandeling bij hem of haar past. Soms is het zelfs mogelijk om zelf een keuze te maken. Echter wanneer de verslaving heel diep zit worden de meeste mensen naar een afkickkliniek in Nederland of het buitenland verwezen.

Hoe weet je of iemand hulp nodig heeft?

Een van de signalen van een verslaving is dat je ziet dat iemand niet meer zonder kan. Ook kan het zijn dat hij of zij probeert de vluchten uit de realiteit. Wanneer je merkt dat de noodzaak hoog is dan zit iemand al in het 2de stadium van een verslaving. Als je merkt dat iemand die controle over zijn leven kwijt is zit hij of zij mogelijk al in het 3de stadium van zijn of haar verslaving. Vaak zullen ze dan ook ontkennen dat ze afhankelijk zijn van hun verslaving. In het 5de stadium draait alles om de verslaving van een persoon. Vanaf nu is er haast geboden bij een behandeling om te gaan minderen of er helemaal vanaf te komen.