Nieuw of tweedehands?

Wie een auto gaat kopen, zal allereerst moeten nadenken of er een hagelnieuwe, of een tweedehands auto voor de deur moet gaan staan. Een lastige keuze, want voor beide varianten valt immers wat te zeggen. Natuurlijk speelt het budget een grote rol, maar er is meer wat deze twee vormen van auto’s van elkaar onderscheidt. Een overzicht.

De aanschafprijs
Laten we hem gelijk maar uit de weg halen: een nieuwe auto is flink duurder in de aanschaf dan een gebruikte auto. Direct uit de fabriek is de auto spic en span en voorzien van de nieuwste snufjes. Er heeft nog niemand in gereden en de auto is zo goed als hij ooit gaat zijn. Dat is nogal wat en daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Een gebruikte auto heeft al die voordelen niet. Er is al in gereden, misschien is er wat onderhoud nodig en wie wat verder terug in de tijd gaat, heeft snufjes die inmiddels misschien wel voorbij gestreefd zijn door nieuwe technische vondsten. Daar staat dan tegenover dat de aanschafprijs van een gebruikte auto flink lager ligt dan die van een nieuwe. Veel auto’s dalen na verloop van tijd in waarde, wat ervoor zorgt dat je voor een aantrekkelijke prijs een gebruikt model kan kopen dat je in nieuwstaat aan je voorbij had moeten laten gaan.

De levertijd

Wie een nieuwe auto koopt, zal er een tijdje op moeten wachten. De levertijd van een nieuwe auto varieert per merk, maar kan al snel oplopen tot een aantal maanden. Koop je bijvoorbeeld echter een gebruikte auto in een autobedrijf in Emmen, dan is deze auto binnen een paar dagen beschikbaar. Hij moet even rijklaar gemaakt worden en misschien heb je wat afspraken gemaakt met de verkoper over een beurt, nieuwe banden of nieuwe remmen. Dat kost even wat tijd, maar nooit langer dan een paar dagen.

Het aanbod
Voor gebruikte auto’s is het aanbod online veel groter dan voor nieuwe auto’s. Je hebt meerdere websites waar je een schat aan occasions kan bekijken in alle mogelijke vormen en maten. En dus kan je ook heel goed prijzen vergelijken en kan je kiezen uit een gigantisch aanbod. Dat is bij nieuwe auto’s ietsje anders; daar kan je alleen kiezen uit het aanbod van de fabrikanten op dat moment. Niet dat dat heel beperkend is, maar er zijn altijd meer gebruikte auto’s dan nieuwe.

De staat van de auto

Het voornaamste nadeel van het kopen van een gebruikte auto, is dat je nooit helemaal zeker weet wat de staat van de auto is. Veel onderhuidse gebreken manifesteren zich pas later, of zijn alleen op te merken door een expert. Dat maakt dat een keuze voor een gebruikte auto altijd een element van onzekerheid met zich meebrengt en dat het dus niet altijd even makkelijk is. Nieuwe auto’s worden helemaal tiptop afgeleverd, met flink wat garantie. Dat laatste is overigens ook mogelijk bij gebruikte auto’s, maar de garantieperiode is vaak wel korter dan bij nieuwe modellen. Wil je een tweedehands auto en ook de nodige zekerheid? Kies dan voor een gerenommeerde, erkende verkoper die duidelijke garanties biedt. Dan kan je met een gerust hart kiezen voor een gebruikte auto, zonder dat je bang hoeft te zijn voor vervelende verrassingen.