Als jij je aanmeldt bij een zorgverzekering moet je altijd invullen hoe hoog jij je eigen risico wil hebben. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En wat is een eigen risico eigenlijk? In eerste instantie kun je zelf invullen hoe hoog of laag jij je eigen risico wil. Heb jij bijvoorbeeld veel zorg nodig? Dan is het verstandig om je eigen risico op het minimale te zetten.
Wat is een eigen risico?
Bij een basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Het is een deel van je eigen kosten die je als verzekerde zelf moet betalen. Maar wanneer moet je eigenlijk deze kosten betalen? Dit gebeurt vaak wanneer je boven je budget komt. Denk bijvoorbeeld aan een onverwachts ziekenhuisbezoek. Daarnaast begint het eigen risico per kalenderjaar. Bij het ingaan van een nieuw kalenderjaar staat de teller dus weer op nul. Dat is dus bijna! Ben jij ook op zoek naar een goedkope zorgverzekering? Ga dan eens verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken.
Waarom geldt er een verplicht eigen risico?
Er zijn een aantal redenen waarom de overheid een eigen risico heeft geïntroduceerd bij zorgverzekeringen:
- De eerste reden is voornamelijk omdat de schadelast van zorgverzekeraars lager wordt, omdat iedere verzekerde die zorgkosten declareert een deel van deze kosten zelf moet betalen. De lage schadelast komt terug in de premie van de basisverzekering. Zonder het verplichte risico zouden de premies een stuk hoger liggen.
- Ook wordt de schadelast van zorgverzekeraars lager, omdat men minder zorgkosten maakt als ze een deel zelf moeten betalen.
Hoe hoog is het eigen risico?
Voor 2020 bedraagt het eigen risico 385,- euro. Je kunt er zelf voor kiezen om het bedrag te verhogen. Het eigen risico kun je verhogen tot en met 885,- euro. Stel je verhoogt de kosten dan krijg je een soort korting op je maandelijkse kosten. Dus ben jij iemand die weinig zorg nodig heeft? Dan kun je met een gerust hart je eigen risico verhogen. Dit geldt ook voor de zorgverzekering voor 18-jarigen.